Важнo

ПОЗДРАВИТЕЛНО ПРЕДАВАНЕ "НАЗДРАВЕ" ВСЕКИ ПЕТЪК И СЪБОТА ОТ 20:00 ЧАСА - 00:00 ЧАСА

📲 ПОЗДРАВИ СЕ - ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ 👉 ТУК 👈 📩


ADVERT
СЕРВИЗ КОМПЮТРИ - Ж.К БЕЛИТЕ БРЕЗИ 15, гр. СОФИЯ - ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ 👉 ТУК 👈

Какво дели ракия и салата от алкохолизъм?

Image

Д-р Росица Телбизова е психиатър с над 35 години практика в лечение на зависимости

Според д-р Росица Телбизова зависимостите са най-разпространените болестни състояния напоследък. Като все повече се увеличава техният кръг. Една от най-разпространените зависимости е тази от алкохол. Веществото се намира лесно и се употребява често.

Почти във всяко семейство вечер се консумира ракия със салата. Това не означава, че всички са алкохолици, казва д-р Телбизова.

Тя посочва, че причините за изграждане на зависимости са много сложни. Има генетични – наследствени фактори – дали в семейството има роднини с подобен проблем. Важна е и личността, която стои в основата, ценностната й система, обяснява специалистът.

Image

Редовното пиене закономерно след години води до зависимост, предупреждава д-р Телбизова и посочва, че при редовна употреба над 50 грама дневно след 2,3 години се получава привикване.

За да се говори за зависимост обаче трябва да има няколко задължителни условия. Действието, към което се развива зависимост, трябва да носи удоволствие или релакс. Отначало започва като употреба и развлечение, но постепенно започва да става част от личността и задължително условие за съществуване и измества всички други дейности.

Когато има изградена зависимост към алкохола се загубва способността на контрол – човекът не може да изпие 50 грама и да спре, а трябва да се пия постоянно.

Променя се и толеранса – първоначално, за да се достигне удоволствие, пие малко, а в последствие количеството се увеличава. След това толерансът пада и започва да се опива от една чашка. Това е един от симптомите за изграждане на зависимост, отбелязва психиатърът.

При болестните състояния ако не се употребява алкохол, се появяват абстинентни симптоми. Точно те затварят порочния кръг на зависимостта. Тя е най-мъчителното състояние, което може да се опише.

Алкохолът дава и психична, и физическа зависимост, казва д-р Телбизова.

Увреждат се мозъкът, появяват се чернодробни увреждания, както и такива на периферната нервна система. Зависимият става асоциален, стига до трудова и семейна деградация – социален срив.

Зависимостта е болест, но тя не може да се излекува. Няма лекарство за зависимост, казва д-р Телбизова.

Тя обяснява, че при лечението й целта е да се намалят щетите. Да се спре употребата и да се върне човекът в обществото. Създават се системи – потиска се абстиненцията, укрепва се организма с витамини и след това се включват в програми най-често със спорт и труд.


693 Прегледа

Posted 4 months ago in Интересно, updated 4 months ago.

СЕВЕРОЗАПАДНИ ТЕНИСКИ ОТ


Вашата реакция?

0
LOL
0
LOVED
0
PURE
0
AW
0
FUNNY
0
BAD!
0
EEW
0
OMG!
0
ANGRY
ADVERTkeyboard_arrow_up