С кушии отбелязаха Тодоровден във Вършец /снимки/

53

В събота, за поредна година община Вършец организира конни надбягвания, свързани с християнския празник Тодоровден.
Традиционният български празник се празнува главно за здравето на конете и затова е посветен на коневъдството и на конния спорт.
Местността „Синчово поле“ край Вършец събра десетки участници от Вършец и село Главаци. В слънчевия и топъл пролетен ден доста зрители бяха дошли в очакване на зрелищните кушии.Освещаването и захранването на конете бе извършено от свещеноиконом Петко Балджиев – енорийски свещеник на Вършец.
Организаторите бяха подготвили две състезания конкурс за най-красив кон и надбягване с коне на разстояние 1000 метра.

Претендентите за най-красив и атрактивен кон бяха 8, а участниците в кушиите – 14. Всички гонки бяха много оспорвани, като в крайна сметка най-добите заслужиха призовите места.Зам.-кметът на община Вършец Петър Стефанов определи най-красивия кон и връчи специална парична награда от 100 лева и грамота на стопанина му. Наградата отиде при кон Фигаро със собственик Исус Грозданов от Вършец.


Победител в дисциплината „надбягване с коне на разстояние 1000 метра“ стана Стефан Рашков от Вършец с кон Класик. Второто място зае Камен Веров от Вършец с кон Наполеон, а третото – Цветелин Марков от врачанското село Главаци с кон Зоя. Призьорите получиха грамоти и парични награди на обща стойност 450 лева, осигурени от община Вършец, които им бяха връчени от зам.-кмета Петър Стефанов.
И като на всеки празник, и на този не липсваха вкусната, ароматна скара, с допълнение от чаша бира или вино.

За още харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Избрано днес

-реклама-