4 известни книги, написани под влиянието на наркотици

2081

Рядко се впечатляваме, ако чуем, че някой актьор или музикант е пристрастен към дрогата – сякаш приемаме, че това е нещо нормално за тях. Когато стане дума за писатели, сме по-критични към лошите им навици. Някои от най-известните произведения обаче са създадени именно под влиянието на забранени вещества. От BrightSide дават няколко примера:

„То“ – Стивън Кинг

Кралят на ужасите не крие, че в периода от 1978 до 1986 г. е бил пристрастен към кокаина. Тогава той пише някои от най-успешните си книги като „То“, „Гробище за домашни любимци“ и „Тъмната кула“. Кинг казва, че дори не помни написването на някои от тях заради наркотиците.

„Полет над кукувиче гнездо“ – Кен Киси

-sponsored-

През 1959 г. авторът работи в психиатрично отделение, където участва в експерименти с LSD. После използва част от преживяванията си там, за да напише творбата, която днес е класика.

„Коледна песен“ – Чарлз Дикенс


Дикенс живее през Викторианската ера, когато употребата на опиум и кокаин е много разпространена, достъпна и разрешавана от лекарите. Знае се, че е бил пристрастен към наркотиците, а негови съвременници свидетелстват, че е писал произведението под влиянието им.

„Алиса в Страната на чудесата“ – Луис Карол

Още един представител на Викторианската епоха. Карол е взимал лауданум (опиум с алкохол). Мнозина казват, че книгата му е толкова велика именно заради влиянието на наркотика.

Виж и това