Мъжът, показал какво се случва с жертвите на коронавируса в китайски град Ухан, е бил арестуван, съобщата TheVice, цитирайки местни медии. Фанг Бин пусна няколко видеоклипа в социалните мрежи преди дни. В тях се вижда ситуацията в една от болниците. Бин показва чували с трупове, натоварени в микробус. Веднага се появиха съмнения, че телата се изгарят в крематориум. В краткото видео мъжът показва 8 умрели за 5 минути и във, и извън болницата.

Видеата му придобиха изключителна популярност. Вероятно и това е една от причините за задържането му. Според непотвърдена информация той е бил задържан, докато се е опитвал да качи нов запис.

Бин отказа да напусне апартамента си въпреки разпорежданията на властите. Затова жилището му е било блокирано и той е арестуван вътре. „Ако не дойдат при мен, ще дойдат при вас“, написа преди дни той.

Той бе заявил на онлайн последователите си, че ще поства по едно видео всяка сутрин и така те ще разбират, че не е арестуван. В понеделник запис не бе качен.

Това не е първият арест на Бин. Той вече веднъж бе предупреждаван от властите да спре да разпространява информация за ситуацията в Ухан.

По същия начин инситуциите реагираха и при друг китаец, осмелил се да даде информация, различна от държавната пропаганда. Лекарят Ли Уенлианг, който първи предупреждава за задаващата се зараза, бе заплашван с наказание от властите. Впоследствие д-р Уенлианг почина от болестта.

Виж и това

[Fancy_Facebook_Comments order_by="reverse_time" language="bg_BG"]