Автомобилен гигант стана най-големият инвеститор в Северозапада

1027

Оборот от 40 млн. евро за година се готвят да реализират в новия си завод във Враца инвеститорите от „Теклас – България“. Това обяви ексклузивно при подписването на договора за терена, върху който ще се вдигне фабриката, ген. директор Неби Анъл. Той увери, че в новия завод няма да има вредни емисии от производство, защото специализацията ще е насочена към монтаж на пластмасовите, каучукови и метални елементи за водещите марки автомобили в света.

„Работният процес ще е изцяло автоматизиран, а средната заплата за служителите ще е минимум 1500 лева“, обяви Анъл и допълни, че всички одобрени при подбора кадри ще преминат сериозно обучение в Кърджали, Германия или Франция според спецификата на конкретната работна позиция. Самият завод ще е последна дума на технологичното строителство, а визуалната концепция ще се представи пред гражданите на Враца до месец.

„Тази инвестиция се случва благодарение на кмета ви – Калин Каменов. 7 месеца проучвахме Северозапада, по-специално – Видин и Монтана. От всички кметове врачанският говори най-малко, но е най-убедителен“, каза прокуристът на „Теклас-България“ Георги Георгиев.

Строителството на завода ще стартира още през лятото, стана ясно още на събитието. По индикативния график фабриката трябва да се построи за около 6 месеца. Подборът на кадрите пък започва наесен, за да има време да преминат необходимото обучение и да започнат работа догодина напролет, когато се очаква заводът да е въведен в експлоатация. 

-sponsored-


За нуждите на работния процес усилено ще се търсят инженерни специалисти в сферата на информационните технологии, машините и автомобилостроенето. Глад ще има и за средни технически кадри, върху каквито местните гимназии трябва да съсредоточат приема и подготовката си, казаха представителите на „Теклас“.

Първоначално във фабриката ще се наемат 500 души, но това е едва половината от капацитетът, който инвеститорът иска да постигне. 

„За нас 500 човека са крайно недостатъчни за такава мащабна инвестиция. Искаме постепенно да станат минимум 1000, защото не смогваме на поръчките. От „мерцедес“, „Волво“, „Фолксваген“, „БМВ“ и други буквално ни молят да приемаме нови заявки“, посочи ген, директор на „Теклас България“. Той посочи, че фирмата вече е избрана за номер 1 световен доставчик на компоненти за изброените марки. 

Любопитно е, че бъдещете служители на завода във Враца ще могат да спечелят и от ексклузивна практика за възнгражденията, въведена от „Теклас“. Всеки служител на фирмата ще получава по 200 лв. месечно, ако не взема отпуск по здравословни причини. Така компанията стимулира служителите си да идват редовно на работа и да не прибягват до изфабрикувани болнични, обясни прокуристът и допълни, че ефектът е много по-здрави и изпълнителни служители. Освен това на всеки 5 години, които навърши в „Теклас“, работникът получава по една златна монета за признание от ръквоодството. 

Междувременно гигантът в автомобилостроенето ще вдигне завод и в Съединените щати, с което ще затвори цикъла от глобалната си експанзия, разкри още генералният директор Неби Анъл. 

На изпроводяк кметът Калин Каменов и областният управител Малина Николова посочиха, че „Теклас“ е най-големият инвеститор в Северозапада за последните десетилетия и след АЕЦ „Козлодуй“ – най-сериозният работодател в региона. 

Виж и това