Британски черен хумор за Брекзит

403

Британците са известни със способността си да се шегуват мрачно в мрачни ситуации – това е така нареченият „черен хумор“. Има много примери за него, ако щеш в историята, ако щеш в литературата.

Можем дори да кажем, че самоунищожителните шеги, смесени със сарказъм, са зародишът на английския хумор.

Би било глупаво да се мисли, че такова епохално нещо като Брекзит няма да събере щедра реколта от народен хумор. Трябва да се отбележи обаче, че тези, които не искат да напуснат Европейския съюз, се шегуват много по-често от тези, които искат да го напуснат.

Би Би Си Русия събра някои от най-оригиналните примери за черен хумор, публикувани в социалните мрежи и разменяни между британците.

-sponsored-

Ето и най-интересните от тях:

Съобщение на входа на книжарница:

“Отделът с фантастика за живота след апокалипсиса е преместен в раздела за текущите събития.”

Обективно погледнато, коментира Би Би Си гореспоменатото – не всичко е толкова ужасно, и дори Великобритания да излезе без сделка, трудно е да си представим, че по опустелите улици на Лондон и Бирмингам скитат орди плъхове, борещи се за място под радиоактивното слънце с пълчища зомбита.

Следващият анекдот е предназначен за любителите на киното и по-специално за феновете на британския суперагент 007.

“Сега филмите за Джеймс Бонд ще бъдат по-дълги, защото ще трябва да бъдат снимани сцени за това как паспортът му щателно се проучва на границите между екзотични европейски места.”

Следващата шега пък направо граничи с прозрение за чиста истина.

„Много брекзитъри казват:„ Спрете да се оплаквате, това е демокрация! Е, всъщност и демокрацията не винаги работи. Ако петима души демократично гласуват, за да ти вземат смартфона, това е грабеж“.

Има и някои доста по-цинични „умности“:

“Брекзит е, ако се изпишкаш на килим по време на парти за добре дошъл, защото никой не говори с теб, а после започнеш да се оплакваш от миризмата.”

Ето един пример, почти описващ съвременната реалност:

„Брекзит се случва така, сякаш Обединеното кралство се е напило до козирката, а после случайно е премахнало от приятелите си във Фейсбук Европа“.

Голяма част от шегите описват враждебността към имигрантите, което се смята за една от причините хората да гласуват за Брекзит.

“Само британците могат да колонизират половината свят, а след това да напуснат ЕС, защото не обичат имигрантите.”

Интересно изявление има и от поддръжниците на ЕС, правещи паралел между Брекзит и любимото питие на британците:

Брекзит е като пакетче чай: оставете го в чашата и то само по себе си ще загуби концентрацията си на чай, но ще стане по-силно като напитка. Извадете го твърде рано и чаят със сигурност ще бъде по-слаб, а пакетчето ще се превърне в обикновен боклук.

Сред поддръжниците на Брекзит има и такива, които се подиграват с причините, поради които хората са гласували за оставане в ЕС:

“Моята тъща живее в Испания. Гласувах за изход от ЕС, за да не се върне.”

“Бях ядосан на целият този Брекзит и на това, че ще отменят свободата на придвижване, а след това се сетих, че не съм бил в отпуска от 2012 г. и нямам никакви пари, така че по-лошо така или иначе няма да стане“.

Основният проблем все още е, както се оказва от горепосочените примери, че страната, както и преди, остава разделена практически наполовина за трите години, които са минали от референдума, а мненията през това време не са се променили твърде много.

Какво друго остава, освен да се шегуваме?! 

Виж и това