Експерт: И най-евтиният алкохол по магазините е по-сигурен от домашнярката

6875

Нашата страна е сред рекордьорите по консумация на твърд алкохол. Експерти алармират, обаче, че с наближаването на празниците, ще има и доста фалшив алкохол.

Дори най-калпавата ракия и най-калпавото вино, произведени в заводски условия, са много по-здравословни и хигиенични от най-добрите, произведени в домашни условия. Това подчерта директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев пред България Он Еър.

„Обектите, от които хората се насочват да закупят тази напитка, е критерият дали виното е проверено и отговаря на всички изисквания“, отбеляза Коев и добави, че изключително съмнителни са вината, продавани на паркинги, пазари и пред входната врата.

Експертът уточни, че не е добре да прибягваме до хора, които продават до колите си или дворовете на къщите си.

-sponsored-

Директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното апелира хората да не прибягват до такива покупки. По думите му съдовете, които се ползват за производство в домашни условия, не могат да имат хигиената на тези във винарските предприятия или при тези, произвеждащи ракия.

„Нека този, който го е произвел, да си го пие. В кочини се крие алкохол! А бутилката се продава в хубав вид – измита, изчистена“, заяви още Красимир Коев. Експертът уточни, че не може да се влиза в домовете на хората, за да се избегнат подобни ситуации.

Той е на мнение, че българските вина са изключително качествени и на достъпни цени. Контролира се всичко, което влиза в България, увери Коев. А проверки на производителите на алкохол се извършват целогодишно.

Според него тенденцията в последните 3-4 години е запазване на цените на гроздовата продукция. Дори да има повишаване на цената, винаги това оставало за сметка на винопроизводителя, който коригирал своята печалба.

„Всяка година се разпределят по 26,5 млн. евро за изграждане на нови винарски предприятия, за засаждане на нови лозя, за промоция на нашето вино, за застраховка на реколтата, за винен туризъм“, каза още Красимир Коев.

Той коментира и предложението за промени на въпроса на акцизите и данъчните складове. Ще оскъпи ли работата на производителите това начинание?  „Двете страни ще намерят решение на въпроса. От една страна да има повишаване на контрола, но да не  се оскъпи до такава степен, че да има отлив на клиенти и прибягване на ракии и вина, произведени в домашни условия“.

Виж и това