Геймърът MinD_ContRoL, който е първият БГ милионер от игри. (ВИДЕО)

639

Над 105 млн. ентусиасти са пробвали една от най-популярните видеоигри в света – Dota 2. Всъщност докато четете този материал поне половин милион геймъри мерят сили в онлайн арената.

Най-добрите 80, 18 отбора по петима, участват в кулминацията на сезона – The International. 2017 година в турнира, с награден фонд 25 млн. долара, триумфира Team Liquid, а на върха в Dota 2 стъпи българин – Иван Бориславов Иванов с никнейм MinD_ContRoL.

Успехът му донесе слава и го направи милионер. С получените 2 млн. лв от наградния фонд той е най-успешният ни спортист от началото на 2017 г.

Царицата на електронните спортове

-sponsored-

Dota 2 представлява МОВА (Multiplayer Online Battle Arena), базирана на Warcraft 3 UMS картата Defense of the Ancients Allstars. Битката по нея се води на три фронта, а през определено време се раждат компютърно-управлявани създания, които се движат по пътеките с една цел – да унищожат противниковите кули, а след това и неговата крепост. Двете страни разполагат с отбор от петима играчи, всеки от които контролира избран герой и има свободата да го развива както прецени.

Бета версията на Dota 2 е пусната през 2011 г., а датата на официалния ѝ рилийз е 9 юли 2013 г. За тези 6 години играта придобива огромна популярност. Наградният фонд на най-силния Dota 2 турнир – The International – расте с всеки сезон. През 2011 и 2012 г. възлиза на 1,6 млн. долара, а тази – на умопомрачителните 25 млн. долара.

Повечето професионални Dota играчи прекарват минимум 8 часа от денонощието в арената. Всеки има свой стил и разбирания как трябва да се развива даден герой. Времето прекарано пред монитора обаче не е решащо. По-важни са умението да играеш в екип и погледът над играта. Трябва да бъдеш с поне един ход пред противникаДа мислиш бързо, но да не действаш прибързано. Едно грешно решение може да хвърли на вятъра усилията на съотборниците ти.

Натоварване за тялото и ума. Ето защо Dota 2 не е просто игра, а електронен спорт №1.

Българската следа в Dota

Иван Иванов (MinD_ContRoL) действа като офлейнър. Роля, при която играчът често бива изправен срещу двама или трима противници. Задачата му е да измъква максимума от ситуацията, да помага на тима си и да пречи на съперниковите герои да се развиват.

Кариерата на варненеца стартира през 2014 г. с отбора на Vast Cast. Формацията се представя добре на редица малки турнири и преминава под шапката на Aftershock Gaming. Впоследствие VC напускат организацията и се преименуват на Basically Unknown.

MinD_ContRoL e над всички в тима, напуска и поема по свой собствен път. По Skype с него се свързва един от ветераните в Dota 2 – KuroKy. Иван се присъединява към новия му суперотбор – 5Jungz (Team Liquid).

Петорката постига най-добрите си резултати. Сред тях са втори места на турнирите в Манила и Шанхай, две поредни първи места в московския EPICENTER, топ 8 на The International 2016 и големият триумф през 2017 година.

Шампионът отблизо

„Родителите ми не бяха богати, но бабa донесе първия ми компютър. Бях 5-годишен и играех доста на него. Така започна всичко… За първи път си пуснах Dota 2 през 2012 г. Играех я денонощно.“, разказва Иван.

Тогава родителите му не одобряват, защото смятат, че той си губи времето.

MinD_ContRoL обаче се превръща в звезда на родната Dota сцена:

„Смених доста отбори, ръководих и свой собствен. Когато играех срещу българи обаче, усещах, че не се развивам. Имаше лига – FPO. Поканиха ме в нея и станах шампион три поредни сезона…“

„Когато KuroKy ме добави в Skype… помислих, че това всъщност не е той. Няколко шеги по-късно осъзнах, че срещу мен наистина е KuroKy. Покани ме в Liquid.“, oбяснява Иванов.

Иван е умен и възприемчив. Освен Dota, играе и шах. Вярва, че и там може да победи всеки. Тенисът на маса е друг негов любим спорт. Признава, че там не му е силата и обикновено губи, но приема пораженията като полезен опит.

Майка му Кремена се гордее с неговите постижения. „Радвам се, щом той е щастлив. Следя всяка негова игра, всеки турнир.“, споделя тя.

За Иван Dota 2 е хоби и работа, неговият живот:

„Ако не бях про геймър, щях просто отново да опитам да стана такъв. Никога не бих се отказал. Мисля, че правилният избор е да правиш това, в което вярваш. Аз вярвам в Dota.“

В нарастването на популярността на електронните игри, геймърите вече имат по-голям потенциал за печалба от някои от най-известните и престижни позиции в света. Това показва проучване на специализираното издание за технологии „TechGuided“.

Според анализа, 70% от геймърите печелят повече от президентите на страните, в които живеят. Изданието сравни данните на най-добрите 500 играчи в света със заплатите на държавните глави. Геймърът „Ana“ от Австралия е 19-годишен професионален състезател на „Dota 2“.

Годишните му доходи възлизат на над 2 млн. долара или седем пъти повече от това, което получава Скор Морисън, министър-председател на Австралия, за една година. „Somnus M“ от Китай, също играе „Dota 2“. Той си докарва 1 млн. долара, докато президентът на страната Си Цзинпин получава едва 22 хил. долара за 12 месеца. Това прави 50 пъти по-голяма печалба в полза на геймъра. Номер 1 по приход в света е финландският играч „JerAx“. Той прави по 2,2 млн. долара годишно. Дори в САЩ, геймърът „TFue“ изкарва повече от Доналд Тръмп, сравнявайки възнагражденията им.

„Тези цифри ще накарат родителите да се замислят следващия път, когато решат да кажат на децата си, че губят времето си пред компютъра или конзолата“, пише „TechGuided“. България също може да се похвали със свой представител.

Иван „MinD_ContRoL“ Иванов е сред най-добрите играчи в света. Той е част от отбора на „Team Liquid“, който се състезава на „Dota 2“.

Иванов е първият български милионер от електронни спортове със спечелените над 3,5 млн. долара! Само за първата половина на 2019-та е завоювал повече от годишната заплата на президента Румен Радев – 106,5 хил. долара срещу 75,4 хил. от американската валута.


Виж и това