Хакването на НАП от 20-годишен показва, че образованието става все по-добро

1135

Днес преди заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов коментира информацията от ГДБОП, че още вчера следобяд има задържан за източването на данни от Националната агенция по приходите.

Бойко Борисов се обърна към финансовия министър: „Горанов, трябва да се помисли как такива вълшебници, тези деца да работят за държавата“.

След това добави, че щом 20-годишен младеж е в състояние да хакне системата на държавна институция, значи образованието в страната става все по-добро, особено по отношение на информационните технологии.

Премиерът продължи: „Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети. Такива хора, като задържания хакер, просто са вълшебници с невероятни способности. Както се разбра, това момче е работило както за държавата, така и за частна фирма.“

-sponsored-

Той изказа благодарност към ГДБОП, тъй като там все още имало служители, чиито заплати са ниски, но продължават да работят заради честта на пагона.

Борисов подчерта, че хакерски атаки се случват навсякъде по света, включително и във високо-развити в технологично отношение държави като Германия и САЩ.

Премиерът съобщи още, че правителството е отпуснало допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на МОН за БАН след разговор с председателя на Академията акад. Юлиян Ревалски, образователния министър Красимир Вълчев и министъра на финансите Владислав Горанов. 

Виж и това