Huawei се отдалечава от целта да бъде лидер при телефоните

134

Компанията продава между 500 000 до 600 000 смартфона на ден

Китайската компания Huawei Technologies Co Ltd ще се нуждае от повече време, за да стане най-големият производител на смартфони в света – цел, която първоначално трябваше да постигне през четвъртото тримесечие на тази година.

„Щяхме да станем най-големият производител през четвъртото тримесечие (тази година), но сега смятаме, че този процес може да отнеме повече време“, казва Шао Ян, главен стратегически директор на Huawei Consumer Business Group, цитиран от Ройтерс.

Понастоящем Huawei продава между 500 000 до 600 000 смартфона на ден, каза той в своя реч по време на технологичното изложение CES Asia в Шанхай. 

-sponsored-

Коментарите му се случват в момент, в който Съединените щати поставиха Huawei в черен списък, което му пречи без одобрение от страна на правителството да прави бизнес с американски компании на основание опазване на националната сигурност. Това на свой ред накара някои глобални технологични компании да прекъснат връзките си с най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света.

През януари компанията заяви, че може да стане най-големият по продажби производител на телефони в света през тази година, дори и без американския пазар. Това е вторият по големина доставчик през първото тримесечие, зад Samsung Electronics Co Ltd от Южна Корея, показват данните на изследователска и консултантска фирма Gartner.К

Анализаторите смятат, че последните санкции на САЩ биха могли да са причина за спад на продажбите на смартфони с марката Huawei с до една четвърт през тази година и да доведат на практика до изчезване на мобилните телефони на чуждестранните пазари.

Ако скоро няма решение в търговския спор между САЩ и Китай, за китайския технологичен концерн Huawei ще е истински успех през четвъртото тримесечие да е в ТОП 5 на производителите на смартфони, заяви преди две седмици в ексклузивно интервю за технологичното предаване UpDate на Bloomberg Company Франсиско Джеронимо, асоцииран вицепрезидент „Устройства“ в IDC EMEA.

Той е убеден, че без достъп до услугите на Google и приложенията, без поддръжката на Google на Android на телефоните, е почти невъзможно да се продават смартфони извън Китай, защото извън страната Android е доминиращата операционна система. „Така че е почти невъзможно за някой в тази индустрия да продава устройства без Android. И това е най-голямото предизвикателство за Huawei“, пояснява анализаторът. Въпреки това той е на мнение, че в случая става дума за чисто политическа атака и за лост за преговори в рамките на търговското напрежение.

Виж и това