Каква есен ни очаква?

70

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10:50 ч. в понеделник.

„Астрономически днес е последният ден от лятото. Иначе от климатична гледна точка отдавна сме в есента, още от 1 септември. Хората почувстваха как стана доста по-хладно сутрин. Празничният 22 септември ще бъде много хубав. Навсякъде в България ще бъде слънчево и много топло”, каза климатологът проф. Георги Рачев пред NOVA.

Постепенно обаче студен фронт ще нахлува към Европа, като първо ще настъпи в района на Италия. Утре (понеделник) вече ще има един слабо изразен Средиземноморски циклон, който ще се настани и над България и ще донесе кратък дъждовен период.

От вторник до четвъртък у нас ще има превалявания. След това обаче ще има дълъг период без дъжд и ни очаква една „златна есен“, посочи климатологът.

Той направи и прогноза за настъпващия октомври:

„30 градуса – това е максималната температура, която ще се наблюдава през този месец. Той ще бъде малко по-топъл от нормалното и засега прогнозите са, че няма да бъде и толкова дъждовен”.

Оказва се, че изпращаме най-топлото лято в Северното полукълбо.

„Сушата преобладава. Ако ноември и декември се окажат топли, нищо чудно да се случи чудо и 2019 г. да се окаже най-топлата година, откакто се водят метеорологични наблюдения”, обобщи проф. Рачев.

Снега у нас евентуално може да очакваме към края на октомври, когато са и първите сериозни застудявания.

Виж и това

[Fancy_Facebook_Comments order_by="reverse_time" language="bg_BG"]