-sponsored-

Руският концерн „Калашников“ (част от държавната корпорация „Ростех“) демонстрира собствен дрон-камикадзе.

Генералният директор Владимир Дмитриев демонстрира прототип с намалени два пъти размери в навечерието на изложението за въоръжение „Армия 2019„.

Безпилотният апарат „ZALA Ланцет“ е с видео насочване и е предназначен да се разбие в целта, съобщи ТАСС. KYB – първият подобен „самовзривяващ се“ апарат бе демонстриран през зимата, но той е с два пъти по-малък товар.

Сергей Чемезов, ръководител на „Ростех„, коментира, че „скалпелът“ има и компоненти за разузнаване, свръзка и навигация, но не разкри други параметри.

-sponsored-

„По ефективност тази система превъзхожда стандартните видове въоръжение, но струва много по-малко. Тя може да нанася удари в условията на нови бойни действия във въздуха, земята и водата без създаване на наземна или морска инфраструктура.“

Производител на двата дрона е Zala aero, дъщерната компания на „Калашников„. Тя демонстрира KYB на изложението IDEX в Абу Даби и от представянето се разбра, че апаратът е боеприпас, способен да се задържи във въздуха около 30 минути и и да се движи с 80-140 км/ч.

Според ТАСС на „Армия 2019“ е бил представен и руски разузнавателен дрон във формата на полярна сова. Той е разработка на технологичната компания „Эра“, тежи 5 кг и „може значително да се приближи до целта и да определи координатите ѝ, защото е трудно забележим“. Дронът може да лети до 40 минути и е оборудван с лазер за маркиране на цели, които да бъдат атакувани от артилерия и авиация.

Разработчиците представиха и безпилотен апарат като сокол, който имитира звуците на хищника и разгонва птиците в района на полигони и летища.

Виж и това