Кибер престъпници шантажират посетители на порносайтове

321

Масовата спам атака е насочена към потребителите на съдържание за възрастни

Антивирусната компания ESET предупреди за масова спам атака, насочена към възрастните хора. В писмо мошениците заплашват да публикуват запис, който уж е направен с уеб камерата по време на гледането на порно.

Изнудвачите са подготвили писма на няколко езика – жертвите на шантажа са хора от Русия, САЩ, Германия, Франция, Испания и Чехия.

В писмото киберпрестъпниците съобщава, че са успели да получат достъп до уеб камерата на потребителя и така са записали всичко, което се вижда на нея по време на гледането на порнографско съдържание. Изнудвачите заплашват да разпространят компрометиращи кадри до списък от контакти, ако не получат откуп в размер на 0,45 биткойна. Срокът за плащане е 48 часа.

Както отбелязват експерти, подобни атака срещу потребители на порно съдържания са доста ефективни, тъй като престъпниците с помощта на социално инженерство се стремят да лишат жертвата от критично мислене.

-sponsored-

За да потвърдят обосноваността на своите заплахи, мошениците имитират изпращане на писма от имейла на жертвата. Като резултат последната се убеждава, че уеб камерата действително е била взломена. Следва превод на парите.

Експертите съветват редовно да променяме паролите на всички акаунти, които притежаваме. Те допълват, че трябва да бъдем бдителни и да мислим критично.

Виж и това