Коя е по-малко вредната алтернатива на цигарите и защо?

223

Д-р Франческо Серджо работи във фармацевтичната индустрия от януари 2004 до май 2018. От юни 2018 г. той е медицински директор, наука и иновации – клинична наука и епидемиология във Филип Морис в Швейцария.

Притежава диплома по медицина от Университета в Парма, Факултет по медицина и хирургия и следдипломна квалификация по респираторни болести от Университета в Парма, Факултет по медицина и хирургия – Следдипломно училище по респираторни заболявания. Компанията Филип Морис Интернешънъл разработи бездимна алтернатива на цигарите – системата за нагряване на тютюн IQOS.

– Какво би било първото нещо, което ще кажете на един пушач за изделията с нагряване без горене – не най-важното, а първото, което Ви дойде на ум?

-sponsored-

– На първо място, всеки пълнолетен пушач трябва да спре да пуши. Напълно. За тези, които не могат по редица причини – не са в състояние, не са убедени, харесват този навик – системата за нагряване на тютюн (СНТ) би била по-малко вредната алтернатива. Тя е добър избор в сравнение с продължителното пушене, защото намалението на токсичните вещества в СНТ в сравнение с горимите цигари е надеждно доказано. Освен това и Агенцията по храни и лекарства (АХЛ) издаде разрешение за продажбата ѝ преди няколко седмици.

– Можем ли да си представим един свят в бъдещето, в който цигарите не са вредни, а дори полезни – например продукти, които доставят витамини за организма или нещо такова? Както се казва с един куршум да се убият два заека?

– Както казахте, цигарите са опасни, защото образуват токсични вещества. Затова мисля, че това, което казвате, не е възможно.

– Но ако премахнем токсичните вещества, вредните неща в цигарите, и направим различен продукт. Това възможно ли е?

– На този въпрос нямам 100%-ов отговор. Ако говорите за системата за нагряване на тютюн, а не цигари, трябва да изследваме вътрешно нещата преди да дадем отговор. Защото попитахте дали е възможно да се приемат витамини през дихателните пътища, искам да подчертая, че витамините се приемат през устата, защото се абсорбират през стомашно-чревния тракт, а не през дихателните пътища. И макар че може би е важно да се помисли по Вашата идея, на конкретния въпрос бих отговорил, че това не е практически приложимо.

– Това беше метафора. По Ваше мнение какво е бъдещето на тютюна и цигарите?

– Бъдещето на горимите цигари на база на наличните данни, доброто бъдеще е намаление на горимите цигари, защото пълнолетните пушачи, които не могат да спрат да пушат, ще преминат на системата за нагряване на тютюн, която е по-малко вредна. Но, тъй като ме питате за бъдещето на горимите цигари, за съжаление аз нямам кристално кълбо и не мога да Ви кажа какво ще се случи. Ние се надяваме всички пушачи да преминат на нещо по-малко вредно, ако не могат да откажат цигарите. Но, както вече споменах, най-добрият избор е спиране на пушенето.

– Проф. Фагестрьом (по време на научен форум за намаляване на вредата от тютюнопушенето бяха изнесени данни, че Япония е на първо място по употреба на бездимни цигари– бел. а.) и Вие във вашата презентация споменахте Япония и потребителите на продукти с нагряване. Изделията с нагряване без горене са отскоро на пазара в България. Какво трябва да направим, за да достигнем нивата на употреба в Япония? Може би нещо, свързано с културата, хората, политиките?

– Добър въпрос. Ще е важно пушачите да могат да разберат по-добре причините да спрат цигарите и да бъдат стимулирани, и изложени на по-малко вредни продукти. Това трябва да се направи. Зависи от пушачите и от причините, поради които те пушат. Но при всички случаи доказателствата, които чухме от различни лектори днес, ясно показват, че системата за нагряване на тютюн е по-малко вредна, защото с нея токсичните вещества са намалени с над 90% в сравнение с горимите цигари. Това съвсем не значи, че е безопасна. Никой не твърди, че СНТ, или IQOS, е безопасен продукт, но той е по-малко вреден. И понеже ме питате какво трябва да се направи, за да имат възможност пушачите да преминат на тези продукти, то е ясно да се обясни, че те са по-мало вредни. Желанието за употреба на горими цигари си остава, защото водещ фактор е никотинът, а при продукта съдържанието на никотин е същото като при горимите цигари, но няма горене, а вчера чухме, че никотинът е основната причина за пушене. Така че пълното преминаване на пълнолетните пушачи на IQOS може да им донесе сходни ползи, защото никотинът, както вчера разбрахме, може да има предимства и за психичното здраве, да помага при депресия, както посочи проф. Жак Льо Уезек. В неговата презентация бяха представени няколко възможни ползи от никотина. А при 90% намаление и ясно доказания факт, че токсичните вещества отсъстват в сравнение с горимите цигари, преминаването на тази група би било предимство.

Виж и това