Мащабно изследване показа колко много хора умират заради неправилно хранене

220

Храната, която ядем, причинява ранната смърт на 11 милиона души всяка година, показва мащабно проучване. Анализът на списание The Lancet установява, че ежедневната ни храна е по-голям убиец от тютюнопушенето и в момента е причина за по-ранната смърт на един от пет души по целия свят, пише БГНЕС. Изследователите твърдят, че това проучване не се отнася до затлъстяването, а за „лошото качество“ на диети, вредни за сърцето и причиняващи рак.

Глобалното проучване анализира как хората умират във всяка страна по света. Част от анализа използва оценки на хранителните навици на страните, за да определи колко често диетата е скъсявала живота. Солта – независимо дали в хляб, соев сос или преработена храна – съкращава най-много животи.  Според заключенията на изследването, опасното хранене е това, което съдържа:

1. Твърде много сол – 3 милиона смъртни случая.

2. Твърде малко пълнозърнести храни – 3 милиона смъртни случая.

-sponsored-

3. Твърде малко плодове – 2 милиона смъртни случая.

4. Ниска консумация на ядки, семена, зеленчуци, омега-3 мастни киселини от морски дарове и фибри са другите основни убийци. „Ние откриваме, че диетата е един от доминиращите двигатели на здравето по света“, заявява пред BBC директорът на Института за измерване и оценка на здравето в Университета на Вашингтон Кристофър Мъри.

Около 10 милиона от 11-те милиона смъртни случая, свързани с храненето, са поради сърдечно-съдови заболявания и това обяснява защо солта е такъв проблем. Твърде голямото количество сол повишава кръвното налягане и това от своя страна повишава риска от инфаркт и инсулт. Солта може също да има пряк ефект върху сърцето и кръвоносните съдове, което води до сърдечна недостатъчност.

Пълнозърнестата храна, плодовете и зеленчуците имат обратен ефект – те са „кардиопротектори“ и намаляват риска от сърдечни проблеми. Според проучването сред здравословните храни, които липсват в повечето менюта по света, са ядките и семената. Проф. Нита Форухи от Университета в Кеймбридж, казва: „Възприето е, че те са малки „опаковки с енергия“, които ще ви направят дебели, но те са пълни с добри мазнини“.

Ракът и диабет тип 2 съставляват останалата част от смъртните случаи, свързани с храненето. Огромният дебат за напълняването от употребата на захар и връзката между червеното и преработеното месо с рака привличат стряскащи заглавия през последните години. „Те могат да бъдат вредни, но са много по-малки проблеми, отколкото недостига на пълнозърнести храни, плодове, ядки, семена и зеленчуци“, казва проф. Мъри. Изследването показва също, че твърде много газирани напитки се пият във всички краища на света.

Има ли страни, които се справят добре? Средиземноморските страни, особено Франция, Испания и Израел, отбелязват някои от най-ниските нива на смъртни случаи, свързани с храненето по света. Страните от Югоизточна, Южна и Централна Азия са в противоположния край на спектъра.

Израел има най-ниската смъртност, свързана с хранене – 89 на 100 000 души годишно. В Узбекистан е най-високото ниво на смъртни случаи, свързани с хранене – 892 на 100 000 души годишно. Китай консумира огромни количества сол, като соята и другите солени сосове са ключова част от кухнята на страната. Тя е с най-висока смъртност вследствие на солта от всяка друга страна.

Великобритания изостава от страни като Франция, Дания и Белгия. Най-големите ѝ проблеми са липсата на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и семена. Според проучването 14% от смъртните случаи в Обединеното кралство са свързани с храненето, или 127 смъртни случая на 100 000 души годишно.

Виж и това