Медицина в дъбови бъчви: Една от най-старите френски болници е известна… с избата си

72

Още от времето на бащата на медицината – Хипократ, виното е било използвано за лечението на различни видове болести.

Традицията се е запазила и до по-късни времена, когато в Страсбург, Франция отваря болница, в която избата е неизменна част.Става дума за едно от най-старите лечебни заведения в страната.

От създаването си през XII в., в продължение на 600 години, „Опитал Сивил” е приемала пациентите да си плащат с грозде, от което се произвеждало вино. Това е често срещана практика във Франция, тъй като болниците успявали да печелят от това, а студената изба била идеалното място за готовото вино. 

Виното пък привличало хора от целия свят, които идвали да лекуват заболявания с него. По близо две бутилки на ден помагали на пациентите да се справят с болестите. Въпреки че тази практика е прекратена през 90-те години на миналия век, виното е спомагало да се третират проблеми като подувания, наднормено тегло, херпес, а на тогавашните наследници на Казанова – шест чаши от „Сент-Амур” помагали за либидото им.

-sponsored-

Днес болничната изба произвежда над 150 000 бутилки на година. Над нея пък е едно от най-модерните лечебни заведения в страната, като през 2008 г. беше открит нов негов корпус. През годините в болницата са работили четирима нобелови лауреати.

Виж и това