Министерството на културата спешно проверява има ли вандализъм на Белоградчишките скали

94

Министърът на културата Боил Банов се самосезира по повод публикации за дейности, които се извършват върху Белоградчишките скали и нареди спешна проверка.

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидовпризова незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Гневът на Рашидов е предизвикан от недопустимата намеса на техници, които „под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение“. Това варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре, категоричен е председателят на комисията.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще провери на място получения сигнал. Обектите са предоставени за управление на община Белоградчик.

-sponsored-

Резултатите от проверката ще бъдат оповестени незабавно, уточняват от Министерството на културата.

Пред bTV авторът на снимките, който е участвал в поставянето на лампите, каза, че действията му са били съгласувани с общината.

Кметът на Белоградчик потвърди за това пред bTV. По думите му, скалите не са били дълбани.

Било подменено старо осветление с помощта на събрани дарения.

Виж и това