Митрополит Киприян носи Благодатния огън за цяла България и Северна Македония

174

Българската църковна делегация отпътува за Йерусалим, където ще вземе участие в богослужбата в храм „Възкресение Господне”

Рано сутринта на Велика събота, официална българска църковна делегация отпътува за светия град Йерусалим, където ще вземе участие в богослужбата в храм „Възкресение Господне”, който е построен на самия Гроб Господен, съобщава БГНЕС.

Всяка година, преди Възкресение Христово, в светия град се събират хиляди християни от цял свят очакват да слезе Благодатният огън, който е чуден отблясък от Божествената светлина и доказателство за Божествената същност на нашия Господ Иисус Христос. Той е знак за Божията милост към нас човеците и ни укрепява в нашата надежда за възкресение и вечен живот.

По решение на Св. Синод, тази година българската църковно делегация ще бъде водена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян.

За първи път в правителствения самолет, заедно с нашите духовници ще пътува и представител на Македонската православна църква.

-sponsored-

„Това, което се случва през последните години е доказателство за една нелицемерна, за една братска любов и показва, че Христос наистина възкръсна. Това каза и архиепископът, когато дойде новината, че можем да пътуваме заедно и възможността, която ни даде Българката православна църква, братята архиерей”, каза епископ Яков.

Велика събота е

За 14-та поредна година, благодарение на правителството, представители на БПЦ донасят Благодатния огън директно от Божи Гроб и го разпространяват по всички български епархии и храмове.

По традиция в навечерието на православната Пасха, духовенство от всички православни църкви, начело с Йерусалимския патриарх вземат участие в участие в литийното шествие, с което трикратно се обикаля параклиса, издигнат над Гроба Господен.След това, съгласно традицията, Йерусалимският патриарх снима одеждите си, и останал по подрасник, влиза сам при Гроба на Господ Иисус Христос, за да изпроси в молитва невеществения огън, който по чудесен начин се изсипва върху плочата на Гроба.

С надежда очакваме и тази година Бог да снисходи към нас, човеците, и да даде от Своя божествен огън за наша духовна радост, упование и подкрепа!

Очаква се българската църковна делегация да донесе Благодатния огън от Йерусалим около 20.00 часа.

Виж и това