Най-големият самолет в света с първи успешен полет

474

Най-големият самолет в света направи първия си успешен полет, прелитайки над пустинята Мохаве в Калифорния, предава Reuters. Летящата машина е изградена от компанията Stratolaunch Systems Corp, която е основана от един от съоснователите на Microsoft Пол Алън. Самолетът носи името Roc и има размер на футболно игрище.

Машината, разчитаща на шест двигателя, излетя в 7 сутринта и остана във въздуха над 2 часа, преди да се приземи успешно на летището Mojave Air and Space Port, където стотици хора наблюдаваха на живо тестовете. „Какъв фантастичен първи полет“, каза изпълнителният директор на Stratolaunch Джийн Флойд в изявление, публикувано на сайта на компанията.

Самолетът е проектиран с цел изстрелването на ракети и други космически съоръжения с тегло до 250 килограма от максимална височина до 10.6 хил. метра. Компанията посочва, че благодарение на самолета, изстрелването на сателит може да стане лесно и достъпно, колкото резервация на самолетен билет. В рамките на тестовия полет самолетът постигна максимална скорост от 304 км в час и височина от 5 хил. метра. Алън, който основава Microsoft заедно с Бил Гейтс през 1975 г., обяви през 2011 г., че стартира частната компания Stratolaunch.

Компанията иска да се възползва от бъдещето търсене на машини, които могат да изстрелват сателити в орбитата на Земята, конкурирайки се с други космически начинания, като SpaceX на Илон Мъск и United Launch Alliance – консорциум между Boeing и Lockheed Martin.   Stratolaunch планира да изстрелят първата си ракета от Roc през 2020 г. Пол Алън почина през октомри миналата година в резултат на заболяването неходжкинов лимфом. „Всички знаем, че Пол би бил горд да бъде свидетел на днешното историческо постижение“, кзава Джоди Алън, председател на Chair of Vulcan Inc и попечител на Paul G. Allen Trust. „Самолетът е забележително инженерно постижение и поздравяваме всички замесени“, добавя той.

-sponsored-

Виж и това