Най-странните боклукчийски камиони

Публикувано преди  | обновено преди 19 дни    | Категория: Интересно | 202 показвания

Image

Животът в съвременните градове е немислим без сметосъбиращите автомобили. Въпреки това тези машини се виждат рядко, тъй като работят предимно през нощта или в ранни зори. Повечето хора ги свързват с неприятната миризма и неугледния външен вид, но дори сред тези камиони има екземпляри, достойни за колекция.


 


Източник: https://fakti.bg


 

Renault Puncher

Image

Този боклукчийски камион се произвежда между 2004 и 2009 г., когато влязоха в сила по-строгите екологични норми Евро-5, които дизеловите двигатели на модела не покриваха. Puncher ще бъде запомнен с тъжното си "изражение", което сякаш показва страданието от тежката и непрестижна работа.

Shelvoke & Drewry W-Type

Image

В периода 1946-1961 г. английската компания Shelvoke & Drewry произвежда около 3 200 камиона от модела W-Type. Освен със симпатичния си дизайн този камион е забележителен с липсата на винт, преса или друг трамбоващ механизъм. Боклукът вътре се уплътнява от собствената си тежест. Задната част на каросерията се повдига от хидравлика и сметта се премества напред. Нещо като самосвал наобратно.

Mark II Litter Gulper Truck

Image

Този прототип е произведен през 1972 г. за почистване на боклука по магистралите. Представлява огромна мобилна прахосмукачка с 5.2-метрова тръба с накрайник във формата на кофа, която засмуква сметта. До серийно производство така и не се стига, но днес по пътищата в Западна Европа има специализирана техника, която работи на аналогичен принцип.

Ford C-750 Truxmore - Серията C на Ford става основа на най-разнообразни боклукчийски камиони. Един от най-забележителните от тях се произвежда в продължение на 10 години от компанията Truxmore. В цилиндричния контейнер има мелачен винт с остриета, които преработват сметта в ситна фракция. Конструкцията изглежда впечатляващо и прилича на ракетен двигател.

Image

Volvo FMX 460 8x4 - Тези гигантски камиони не могат да се видят по улиците, тъй като се използват за доставка на смет от депата до преработващите заводи. В каросерията Boughton има мощна хидравлична преса, а самите автомобили се произвеждат от Volvo по поръчка от Великобритания.

Image

Leach Garbage Getter - Първият модел на американската компания Leach се произвежда цели 17 години (1932-1949). Разполага с хидравлично устройство за повдигане на кофите за смет, а подът има наклон за по-равномерно разпределение. Един от последните оцелели екземпляри наскоро е бил реставриран основно от Leach за рекламни цели.

Image

Autocar ACX Xpeditor -Тази машина има много таланти. Освен като боклукчийски камион тя може да работи като кран, репатрак, цистерна и т.н. Произвежда се в няколко колесни формули (4/2, 6/4, 8/4). Двигателите се доставят от Cummins, а автоматичните трансмисии - от Allison.

Image

ГАЗ 51Д 93М - Това симпатично боклукчийско камионче се произвежда в СССР между 1956 и 1970 г. в тираж по 90 бройки месечно. 51Д 93М е позната гледка по цялата територия на огромната държава.

Image

Edison - Този електрически боклукчийски камион работи в община Кърклийс, Западен Йоркшър, и се зарежда с енергия, която се получава от преработката на сметта, събирана от самия него.

Image

Вашата реакция?

0
0
0
0
0
0
0
0
0
Следете ни във Facebook

Анкета

-