Национални награди за СУ ”Отец Паисий”, с. Медковец

Публикувано преди  | обновено преди 2 месеца    | Категория: Култура | 148 показвания

Image

На официална церемония в тържествената зала на Националния политехнически музей в София, на 9.11.2018 г., бяха обявени резултатите от 26. национален ученически конкурс “Родолюбие“, който премина под надслов „110 години независима България“. В раздел „Презентации“ Цветелин Мечов – ученик от 7. клас на СУ „Отец Паисий“, с. Медковец, бе класиран на I място, а неговата ръководителка в конкурса, Маша Викторова, ст.у. по история и цивилизация, бе класирана на II място в раздела „Добри педагогически практики“ с темата „Моята мисия – Социализация чрез учене или как това се случва в часовете по история и цивилизация“. Конкурсът е организиран от НК „Родолюбие“ със съдействието на МОН, ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“, СБУ, ТАНГРА ТанНакРа, Общобългарска фондация, НД на децата, Сдружение на преподавателите по история в България, НИМ, в. „Учителско дело“ и в. „Азбуки“. В конкурса участваха представители на 285 български училища от България, Германия, Унгария, Испания и Украйна. 

В презентацията „Отбелязване Деня на независимостта в моето родно място“ седмокласникът Цветелин Мечов представя данни от 1936, 1937 и 1938 г. за особения начин, по който е честван Денят на независимостта в с. Медковец. Под ръководството на учителката си по история и цивилизация, Маша Викторова, ученикът се запознава с Летописната книга на училището в родното си село за периода 1934 – 1944 г. За своята работа любознателният ученик търси съдействието на Държавен архив, Монтана. В документите открива конкретни факти и данни за хора, за които имат спомени негови възрастни близки и роднини. Не без гордост ученикът споделя в мотивацията си, че тази тема, която е избрал, е част от историята на родното му място и важен момент от историята на страната ни. Годишнината е отбелязвана с музикално утро и парад на учениците. Интересно е, че през посочените години учениците и учителите вземат най-активно участие в честването, за което се сформира общограждански комитет. 

Със своята родолюбива дейност Цветелин Мечов не само се докосва до историята и документите за миналото, но научава и много за работата на хората, които пазят, реставрират и съхраняват паметта за миналото.

Неговата преподавателка по история и цивилизация, Маша Викторова, заедно с това, че вдъхновява и подпомага младия краевед, споделя на национално ниво добра педагогическа практика, която носи заслужена награда на учителката и авторитет за училището, което представя. 


Наталия ИСАЕВА, ст.у. по БЕЛ  Източник: montana-dnes.com


Вашата реакция?

0
0
0
0
0
0
0
0
0
Следете ни във Facebook

Анкета

-