НОВИЯТ ЗАВОД НА „ФОЛКСВАГЕН“ ЩЕ БЪДЕ В ТУРЦИЯ, ТВЪРДИ ЧЕШКИЯТ ПРЕМИЕР

231

Германският автомобилен производител „Фолксваген“ (Volkswagen) прави голяма инвестиция в Турция. Това заяви чешкият премиер Андрей Бабиш, цитиран от агенция Reuters.
„Чухме, че „Фолксваген“ ще направи голяма инвестиция в Турция“, посочи Бабиш по време на пресконференция след среща с турския президент Реджеп Ердоган. През миналата седмица стана ясно, че „Фолксваген“ провежда разговори с официални лица в Анкара относно данъчния режим за автомобилите в Турция, тъй като германският автомобилен гигант изглежда се стреми да сключи споразумение за 1 млрд. евро за изграждане на свой завод за производство на автомобили „Шкода“ и „Сеат“ именно в Турция.

„Фолксваген“ вече от месеци търси площадка за новия си завод, а България дълго време беше смятана за една от дестинациите с най-големи шансове за успех.
От компанията уверяваха, че все още не е взето окончателно решение за местоположението на новия автомобилен завод, като „Фолксваген“ продължава да проучва възможността за изграждане на предприятието в България.

„Чехия е важен производител на авточасти. Ние сме на лидерска позиция по този въпрос и със сигурност бихме искали да сътрудничим“, добави премиерът Бабиш в коментар, излъчван на живо по турска телевизия. Според последните медийни публикации германският автомобилен концерн клони да избере турския град Измир за огромната си инвестиция.

Решението да се строи в Турция е политически оспорвано. ЕС обвинява Ердоган, че орязва свободата на словото и правото на демонстрации. Фолксваген знае за тези недостатъци, но възразява с аргумента, че Турция вече от години е кандидат за членство в ЕС.

Източник: Reuters

Виж и това