Оперен фестивал на върховете под звездното небе

26

За четвърта поредна година сред внушителната панорама на Белоградчишките скали ще отекне класическа музика. Събитието, което традиционно привлича в Белоградчик много гости от страната и от съседните държави, ще се проведе от 20 юли до 4 август на открита сцена в първия двор на крепостта. Зъберите на Белоградчишката крепост и мистичните скали в далечината ще служат като естествен декор за три обичани опери, два балета и мюзикъл.

Идеята, която се радва на голям успех от 2016 г. насам, принадлежи на директора на „Софийска опера и балет” – режисьора Пламен Карталов. Тогава на него му хрумва, че любителите на оперното изкуство могат да изпитат наслада от любимите си творби по един оригинален начин – под откритото звездно небе на едно наистина загадъчно място.

Припомняме, че Белоградчишките скали са един от 100-те Национални туристически обекта на България, а в последно време много изследователи проучват местността в опити за разгадаване какво може да е било предназначението на скалите в древността.

Този сезон програмата ще открие балетът „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф, а следващите дни са отредени за балета „Дамата с камелиите“ на Верди, оперите „Трубадур“, отново на Верди, „Кармен“ на Бизе и „Турандот“ на Пучини и накрая ще звучат вечните песни на ABBA в мюзикъла „Mamma Mia!“.

Освен вечерните спектакли (всички с начален час 20:00 ч.) ще има и дневни представления – всеки ден от 26 юли до 4 август от 11:00 ч. мелодиите на Вагнер ще звучат не къде да е, а в пещерата Магурата. Атмосферата на това неповторимо място изключително много подхожда на персонажите от Вагнеровите произведения – джуджета, великани, богове и валкирии, митични и страстни герои от древните сказания.

Именно Вагнеровата импресия се очаква с особен интерес от публиката заради знаковото място и удивителното усещане, което всяка година оставя у зрителите.

Гостите на тези грандиозни зрелищни спектакли ще могат да съчетаят удоволствието от постановките с разходки из приказно красивите пейзажи на Белоградчишките скали.

Виж и това

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here