От утре започва умъртвяването на домашните свине в зоната с огнище на чума във Видин

270

Първи случай на Африканска чума при домашни свине във Видин. От утре започва умъртвяването на прасетата в 3-километровата зона. Огнището е регистрирано в лично стопанство в квартал „Нов път“, в което се отглеждали две прасета. Това е първото огнище на болестта в областта. 

„Имаме положителна проба, взета от умряло прасе в кв. „Нов път“ във Видин. Започват да се изпълняват мерките при установяване на първично огнище. Ще се определят 3- и 10-километрова зона. В 3-километровата свинете ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи, ще се вземат и кръвни проби за изследване“- каза на брифинг д-р Адриян Данков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните във Видин.      На входовете на квартал „Нов път“ са поставени полицейски патрули. Изграждат се дезинфекционни площадки. В квартала има само нерегистрирани лични стопанства, но не е ясно колко животни се отглеждат в тях.

Янко Маринов е собственик на умрялото прасе и разказа за първите симптоми на болното животно:

„Преди десетина дена спря да се храни, не можеше да се движи, беше бременна, изгуби 12 прасенца. След около 2 дена започнаха да й почервеняват ушите, да има кръв по тялото и после умря…“

-sponsored-

Според областния управител Албена Георгиева това е единствената положителна проба в област Видин, по думите ѝ са предприети всички спешни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването. Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци. В 10-километровата зона попадат 16 населени места.

 В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея. Животните в нея за сега няма да бъдат евтаназирани. Първите проби- от петък, са отрицателни, днес са взети нови проби, очакват се резултатите, каза собственикът Димитър Неков:
„Ние сме комплекс със собствени мерки за биосигурност, би трябвало, ако с пробите всичко е наред, да продължим да работим. Всички се молим за това.“Две са промишлените свинеферми във Видинско- в Новоселци се отглеждат 3900 свине, свинефермата в Дунавци е с 500 свине-майки. Има и няколко малки- фамилни ферми, тип А- в Кула, с около 20 свине и в Медовница с около 75 свине. Около 40 животни има във фермата в Куделин, които се отглеждат за нуждите на Дома за възрастни хора с умствена изостаналост. Колко са прасетата, отглеждани в лични стопанства, ще стане ясно в края на месеца, когато приключи преброяването по общини. 

На днешната епизоотична комисия са обсъдени няколко места за загробването на евтаназираните прасета, чака се съгласуване с басейнова дирекция и РИОСВ Монтана, обясни д-р Данков. 

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка. Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките, съобщават от БАБХ. 

Източник: BNR-VIDIN

Виж и това