Пиеса на 15-годишна българка печели световен конкурс на Бродуей!

190

Пиеса на 15-годишната Лия Иванова печели състезанието „Off Broadway“, в което участват деца от цял свят. Постановката ще се играе през месец май.Лия Иванова е 15-годишно момиче, отраснало в Ню Йорк и прекарващо летата си във Варна при своята баба. Лия е млада и изключително талантлива. Доказва го, като печели конкурса, организиран от „Off Broadway Alliance“ за оригинална пиеса на деца до 18 годишна възраст. 

„Off Broadway Alliance“ или само „Off Broadway“ е организация, включваща режисьори, сценаристи и актьори, които се занимават с по-експериментални постановки и такива с по-нисък бюджет, като дават равен шанс на всеки да се изяви и възможност за любителите на театъра да видят пиеси на по-ниски цени. Театрите, с които работят, се намират встрани от прочутия булевард „Бродуей“ и всяка зала разполага с между 100 и 500 места.

Пиесата на Лия се нарича „Вечно завръщане“ („Eternal return“) и разказва за разговора между двамата главни герои, които носталгично обсъждат дните, в които са живяли в стария си квартал. Колко добре са си прекарвали и колко им липсва мястото.

От диалога им разбираме обаче, че мястото далеч не е толкова хубаво, колкото го изкарват. Това, което започва като мила история, завършва с публиката на нокти, когато разберат, че главните герои са починали в този квартал преди време и разговорът се провежда между техните духове. 

-sponsored-

Постановката ще се играе през месец май и ако бъде успешна, може би ще я видим и на по-големи сцени. 

Лия споделя, че мотивацията да напише тази различна история дошла от нейната преподавателка в „Writopia Lab“ – организация, обучаваща талантливи деца из целите САЩ. Учителката видяла големия потенциал в младата българка и стояла плътно до нея през 3-те месеца, в които Лия написала пиесата.

Талантливата Лия има множество награди за писане зад гърба си, като започва да твори на 6-7 годишна възраст. Това е първият опит на момичето в писането на театрални пиеси, но ние виждаме много светъл и креативен път пред нея! Родителите й я подкрепят докрай. А баща й Никола Иванов споделя, след като разбира за наградата, „Аз съм най-гордият баща в света!“

Виж и това