ПЛАЩАНЕТО НА ПЪТНИ ТАКСИ ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ ФИРМА НА РУСНАЦИ

25

След повече от осем месеца монопол на пазара, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) най-после допусна втори доставчик да продава пътни такси, засега само електронни винетки. Това е „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД, което беше учредено специално за тази цел през март, а негови крайни собственици са двама американци, съобщава Mediapool.

Компанията ще започне да продава електронни винетки от 00:00 часа на 14 август 2019 г. под търговската марка DigiToll, съобщи АПИ. За целта специално е разработена онлайн платформата www.digitoll.bg. Те ще предлагат услугата и в партньорската мрежа на „Интеркапитал груп“, която е позната с услугата „Cashterminal“, се казва в съобщението на АПИ. Компанията работи и с първия доставчик на пътни такси – „Интелигентни Трафик Системи“ от 14 януари, става ясно от публикация на сайта ѝ.

Всички доставчици на услуги получават 7% комисионна от всяка продадена винетка.

АПИ има договор за доставчик на услуга за продажбата на пътни такси и с „Телетол“, но компанията не успя да постигне оперативна съвместимост със системата на пътната агенция и към момента не продава винетки. От компанията твърдят, че от пътната агенция им отказват да им дадат достъп до система и сезираха за това прокуратурата и Европейската комисия.

-sponsored-

Сега с пускането на „Конкорд Смарт Инфраструктура“ до продажбата на електронни винетки, АПИ очевидно иска да покаже, че „Телетол“ явно нямат капацитет да се справят и обвиненията им са безпочвени.

Пътят на „Конкорд“ до пътните такси

Акционерното дружество „Конкорд Смарт Инфраструктура“ е учредено на 20 март 2019 г. с внесен капитал от 12 500 лв.

На 3 май 2019 г. компанията подава заявление за регистрация като национален доставчик на услуги в АПИ.

На 16 май 2019 г. излиза решението за вписване на фирмата в регистъра на националните доставчици на услуги.

Управителния съвет на АПИ взима решение за подписване на договор с тях на 18 юни, а самият договор е сключен на 9 юли, според съобщение на пътната агенция.

На 13 август АПИ съобщи, че „Конкорд Смарт Инфраструктура“ в края на юли са доказали оперативна съвместимост със системата на пътната агенция, съгласно общите условия за Национални доставчици на услуги и от следващия ден започват продажбата им.

„Успешното приключване на всички етапи на процедурата е само началото на работата ни по този проект. Ефективното управление на пътната инфраструктура в страната е ключово за развитието на икономиката и повишаване на стандарта на живот у нас. Вярвам, че международният екип на „Конкорд смарт инфраструктура“ има експертизата, необходима за въвеждането на добрите практики от Европа и света в България и ще работи усилено за развитието на бизнеса във всички сектори и региони“, коментира изпълнителният директор на компанията Кирил Георгиев.

„Сложността на интегрирането на такива високотехнологични тол системи не трябва да бъде подценявана и ние сме напълно ангажирани с успешната им експлоатация. Радвам се, че можем да работим по този проект и очаквам с нетърпение деня, в който и други държави, в това число и САЩ, ще могат дa се възползват от иновациите, които въвеждаме в България“, споделя Джеф Нортръп, основател на „Конкорд“ (Concord) и член на съвета на директорите на „Конкорд смарт инфраструктура“ АД.

Мажоритарен собственик на компанията с 98% от акциите е регистрираната в щата Минеаполис компания – Concord Smart Infrastructure Inc. Тя се представлява от Джефри Джон Нортръп. Той и Флорин Ибрани са посочени като крайни действителни собственици.

Американската компания е създадена през 2003 г., а Нортръп е член на борда на директорите. Фирмата се занимава с различни ИТ услуги, включително облачни, за информационна сигурност и т.н., показва справка на сайта ѝ.

Останалите 2% от „Конкорд Смарт Инфраструктура“ са собственост на Кирил Георгиев, който представлява дружеството и влиза в съвета на директорите.

Другият представител в директорския борд е Ивайло Генов. Той е и в съвета на директорите на „Скейл фокус“, която стана софтуерна компания за 2018 г. за разработваните продукти в областта на дигиталната трансформация, анализа на данни и облачните услуги. Дружеството е едно от разпознаваемите в ИТ сектора, има офиси в четирите най-големи града у нас и над 600 служители.

Третият член на директорския борд е Нортръп.

Адресът на фирмата е в столичната бизнес сграда „Кепитъл Форт“ на бул. „Цариградско шосе“ 90, където се намира и офисът на „Скейл фокус“. В търговския регистър не са посочени телефони или електронна поща за контакт.

Всички избират „Интеркапитал груп“

И двамата доставчици на пътни такси работят с „Интеркапитал груп“ АД. Това се разбра от съобщението на АПИ и от сайта на компанията.

Двата доставчика избират „Интеркапитал груп“, защото предлага най-голямата технологична платформа у нас за плащания – разполага с 1300 терминала в страната и още 600 точки, предимно по селата за продажба.

През устройствата ѝ Cashterminal могат да се плащат както е-винетки, така и сметки за ток, вода, парно, да се извършват парични преводи и т.н. Общо компанията работи със 120 доставчици за събиране на сметки на техни клиенти.

Компанията „Интеркапитал груп“ е създадена през 2009 г., а от края на 2018 г. е публично дружество. Мажоритарен собственик е руският гражданин Али Магомедович Алиев, който чрез регистрираното в България дружество „Роскапитал груп“ държи 75% от капитала. Бизнесдамата Ваня Червенкова, срещу която преди години беше извършен опит за убийство, чрез „Никсън лимитед“ държи 20%, а останалите 5% са собственост на Ансар Казбекович Мазаев чрез „Лак капитал груп“, показва справка в Търговския регистър.

Приходите на „Интеркапитал груп“ за миналата година възлизат на 4 млн. лв., а печалбата ѝ е 135 хил. лв. През 2017 г. приходите ѝ са били по-високи – над 4.4 млн. лв., а причината е изпълнението на европроект, става ясно от публикувания доклад за дейността на компанията.

През 2016 г. „Интеркапитал груп“ е спечелила финансиране по оперативна програма „Конкурентоспособност“ 2014 – 2020 с проект за над 1 млн. лв. за купуване на 300 нови кеш терминала за плащания. Година по-късно той е изпълнен успешно, а безвъзмездната помощ по него е в размер на близо 750 хил. лв., става ясно от публичния модул за еврофондовете ИСУН.

В очакване на тола

Двамата доставчици „Интегрирани Трафик Системи“ и „Конкорд Смарт Инфраструктура“ имат договор с АПИ и за продажбата на тол такси, която се очаква да стартира до 1 март 2020 г. „Телетол“ също има договор за продажба на тол такси.

С въвеждане в търговска експлоатация на електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние трите регистрирани национални доставчика ще имат възможност да предлагат и тол услуги след доказване на оперативна съвместимост с електронната система на АПИ, е посочено в съобщението на пътната агенция.

Пловдивското дружество „Инком“ е четвъртото, което иска да стане национален доставчик на услуги, но само да събира тол такси. То подаде заявлението си за това в АПИ на 4 юни, но до момента все още не е вписано в регистъра и не е ясно дали отговаря на условията.

Процедурата за кандидатстване и одобряване на националните доставчици на услуги е описана в Закона за пътищата и Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесената система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние.

Първият етап е подаване на заявление за регистрация. След като се установи, че компанията отговаря на условията, АПИ одобрява вписването на дружеството в Националния електронен регистър на доставчиците на услуги за електронно събиране на такси.

Съгласно Наредбата лицата, които са вписани в регистъра, могат да подадат заявление за извършване на тази дейност. Процедурата за кандидатстване е отворена за всеки, който отговаря на условията, напомнят от АПИ.

Източник: Mediapool

Виж и това