Плащаш тур до Чернобил, озоваваш се в Челябинск

1723

Измамната схема е завлякла много китайски туристи

Предприемчив китайски бизнесмен също решил да припечели от туристическия бум в Чернобил. Той предлагал в родината си турове до мястото на ядрената катастрофа в Украйна и то с голям успех. Имало обаче един проблем – вместо до Чернобил, туристите били извозвани в Челябинск, пише руското издание „Аргументы недели”.

Първоначално туристите били доволни, защото мястото много приличало на площадката на ядрената централа в Припят, като дори дозиметрите отчитали радиация.

Измамата обаче била разкрита, когато за тура се записал началникът на китайската компания „Миненерго” Ла Миндун заедно със семейството си. Той вече бил посещавал Припят през 80те години на миналия век и лесно разпознал, че не се намира в изоставения град.

-sponsored-

Организаторът на екскурзията разказвал, че последствията от аварията вече са преодолени дотолкова, че хората отново могат да живеят в града, но радиационният фон остава нестабилен.

„Ако вземем предвид радиационния фон на Челябинск и че на места изглежда като Припят, няма нищо чудно, че са взели нашия град за Чернобил”, заявили местни еколози пред сайта „Топнюзраша”.

А предприемчивият китайски бизнесмен е получил присъда от 10 години затвор за измама, съобщава „Аргументы недели”.

Виж и това