Почина Ники Лауда. Легендата от Формула 1 е трикратен световен шампион (ВИДЕО)

258

Източник:
https://nova.bg

Роденият през 1949 г. във Виена Ники Лауда се впуска във Формула 1 през 1972 г., въпреки съпротивата на родителите си. Две години по-късно той се присъединява към отбора на „Ферари“, а през 1975 г. идва и първата му световна титла. Така се поставя началото на една историческа кариера, която превръща Лауда в жива легенда. На 1 август 1976 г., по време на състезанието за Голямата награда на Германия на известната като „зеления ад“ писта „Нюрбургринг“, австриецът се удря с пълна скорост в страничните ограничители и болидът му избухва в пламъци. Той прекарва цели 55 секунди при температура от 800 градуса. Изваден е от трима други пилоти, които спират, за да му помогнат. Първоначално всички мислят, че е загинал. Лауда обаче оцелява, макар и със силно обгорено лице, глава и бели дробове. Въпреки жестоките наранявания, съвсем скоро той се завръща отново на пистата, и то като победител.

„Трябваше да взема решението дали искам отново да получа същия шанс да се убия. И тъй като карането и състезаването беше моята работа по онова време, от самото начало бях наясно колко опасно е това. Не бях изненадан, че претърпях такъв инцидент. Бях щастлив, но изненадан, колкото и странно да звучи, че оцелях. Знаех много добре на какво се излагам“, коментира тогава пилотът.

Следва нова шампионска титла през 1977 г. Две години по-късно раждането на сина му го кара да спре състезанията. Легендарният пилот обаче не издържа дълго извън пистата и се завръща през 1982 г. Третата си световна титла печели през 1984 г. след епична битка със съотборника си Ален Прост. Отказва се окончателно през 1985 г. с общо 25 победи и 54 подиума.

-sponsored-

След края на кариерата си като пилот във Ф1, Лауда става предприемач във въздушния транспорт, а през последните години беше и в ръководството на отбора на „Мерцедес“ във Формула 1. 

От „Ферари“ изказаха съболезнованията си на най-близките на бившия си пилот. „Черните кончета“ са „дълбоко натъжени“ от новината за неговата кончина. Австриецът кара за италианците в периода 1974-77 г., като печели титлите през 1975 и 1977 г.

„Всички във „Ферари“ са дълбоко натъжени от новината за смъртта на нашия скъп приятели Ники Лауда. Той спечели две от трите си шампионски титли с нас и завинаги ще остане в нашите сърца и тези на привържениците ни. Нашите най-искрени съболезнования на неговото семейство и приятели. #CiaoNiki“, написаха в своя „Туитър“ акаунт от „Ферари“.


Виж и това