Пощенски гълъб беше продаден за 1,25 милиона евро на търг

420

Отгледан в Белгия пощенски гълъб бе продаден за над 1,25 милиона евро на търг в интернет, като по този начин се превърна в най-скъпата в света птица от вида, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Специализираният сайт Pigeon Paradise оповести, че рекордната сума е платена за мъжкия фламандски гълъб Армандо, отгледан в гълъбарника на Жоел Вершот. „Никой не очакваше, че ще бъде платена сума, надхвърляща 1 милион евро“, се казва в информация на сайта. „За Армандо бяха платени 1 252 000 евро.“


Не се съобщава самоличността на купувача. Според агенция Белга, той е китаец, който очевидно „ще използва птицата за репродуктивни цели, за да се появят на бял свят нови шампиони“.
Интересът на китайски колекционери към пощенските гълъби датира от няколко години и стана причина рязко да нараснат сумите, платени за тези „шампиони“, чиито постижения се състоят в това да се върнат първи в гълъбарника, след като в някои случаи са изминали стотици километри.


Според Pigeon Paradise, най-скъпият досега пощенски гълъб в историята на онлайн продажбите бе Ню Бликсем, който през ноември м.г. бе продаден за 376 000 евро от белгийския си собственик Габи Ванденабел.

Виж и това