Продават родопски въздух

114

Изразът „пари на вятъра“ придобива напълно нов смисъл.

Родопски въздух в найлонови торбички продават жители на Рудозем и Мадан (Смолянско).

Чистият кислород е пакетиран и бройката се продава по 5 лева, пише България днес.

Бизнес идеята е изключително находчива, тъй като през последните месеци редица български градове имат проблеми с мръсния въздух. „Това е глътка свеж въздух за вашия дом или офис„, гласи приканващо съобщение, за да вземете от нестандартния артикул.

Производителите гарантират, че въздухът е събран от най-чистите иглолисти гори на Родопите и качеството не подлежи на коментар. Доставката с куриер е за сметка на купувача, така че ще се наложи да платите някой друг лев отгоре за транспортирането. Въздухът няма срок на годност и може да се използва дори и след дълго време.

Любопитното е, че това не е първи опит да се търгува родопски въздух. Преди шест години торби с кислород бяха обявени за продажба в световната търговска платформа Ибей. Цената за бройка тогава беше 9 британски паунда, което се равнява на близо 21 лева. Имаше и различни разфасовки, като по-големите торбички бяха по-скъпи. Продавачът тогава отбеляза, че всяка найлонова торбичка с родопски въздух е с написана дата на производство и купувачът има 14 дни да го върне след покупката.

Бизнес с въздух въртят и в Чернобил. В туристическо магазинче на метри от избухналия реактор се продават кутийки с кислород от района на най-голямата промишлена авария в историята на човечеството. Различните по големина опаковки се продават на цени от 20 до 40 лева, а туристите се редят на опашки, за да си ги купуват.

Междувременно вчера комисията по екология в Русе одобри създаването на комисия за въздуха. Предложението беше прието с 8 гласа „за“ и 2 „въздържал се“, но окончателното решение ще бъде взето на предстоящата сесия на общинския съвет на 23 януари. Комисията беше създадена заради недоверието на гражданите за качеството на въздуха в дунавската столица.

Виж и това