Ров за загробване на прасета е изкопан върху газопровод

156

В Генерал Тошево площадката за загробване се намира върху газопровод.Местен жител  разкри, че голям ров за загробване на диви прасета е изкопан върху газопровод, в близост до помпена станция на града. Незабавната проверка, предизвикана от екип на БНТ, показа, че мястото наистина е избрано в нарушение.

Валентин Вълчев се натъква на изкопни работи преди два дни в полезащитен пояс край квартал „Пастир“ в Генерал Тошево. От работниците научава, че изкопът е предвиден за загробване на диви прасета като превантивна мярка срещу африканската чума.

Валентин Вълчев: Парадоксът е, че се намира точно върху газопровод, който захранва целия град. помпената станция се намира на около 500- 600 метра от това място. Нито, че кабелите още на метър дълбочина са скъсани, продължава да се копае надолу. Само че какви могат да бъдат последствията, нека да отговорят!

По принцип местата за загробване на евтанизирани животни избира Комисия , съставена от представители на БАБХРИОСВ и съответната община. Когато става дума за диви животни обаче, решението е на местното Горско и Ловно стопанство,което се съгласува със Североизточното държавно предприятие. В конкретния случай от Общината услужили на Горското с техника.

-sponsored-

Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево: Аз лично сега отидох да го проверя – със сигурност не му е там мястото. Теренът ще бъде подравнен и кабелът, който е скъсан нагазопровода трябва да бъде по най-бързия начин възстановен.

Ще има нов терен за загробване на заразени диви прасета, той ще бъде съгласуван с община Генерал Тошево .

Виж и това