Учените доказаха: кучетата усещат лошите и надменни хора!

400

Интернет е пълен с истории за кучета и героичните им постъпки, но дали наистина кученцата могат да усещат чувства като любов, състрадание и грижовност към стопаните си?

Може би всички знаем отговора на този въпрос, но въпреки това група учени от Берлинския университет са се захванали да докажат тази теория.

Проучванията показват, че кучетата забелязват хора, които се държат лошо към стопаните им и показват неприязън към тях. В единия експеримент кучетата не са склонни да приемат лакомство от някой, който е отказал да помогне и е нагрубил стопанина им.

Това е може би нормална приятелска реакция, но какво да кажем за някой, който току що се е появил и кучето ни показва очевидна агресия към него?

-sponsored-

Има няколко възможни обяснения за това. Водещата теория е, че кучетата използват силното си обоняние, за да доловят химически промени във феромоните, които хората излъчват когато имат лоши намерения.Изключителното обоняние на кучетата вече се използват за откриване на тромби, наркотици и дори рак , така че не бива да ни изненадва, че кучетата могат да усетят и други химически промени в човешкото тяло.

Когато човек действа агресивно, химичната структура на мозъка се променя по начин, по който кучетата могат да усетят, което ги кара да реагират на потенциална заплаха, преди човекът да я извърши.

Има друга теория, че и кучетата, и хората имат шесто чувство или усещане за определени ситуации, но хората често пренебрегват инстинктите си, докато кучетата никога не пренебрегват интуицията си.

Каквато и да е истината, кучетата ни даряват с една истински чиста любов и закрила, което не познава финансови или каквито и да било интереси, те ще ни обичат безгранично и необятно.

Ценете косматите си другари, докато имате късмета да са все още до вас.

Виж и това