В Русия правят спирт от стари гуми

98

Учени от Уралския федерален университет от Екатеринбург са разработили технология за преработка на стари автомобилни гуми и производството на метилов алкохол.

Това съобщиха от PCNews.ru, позовавайки се на пресслужбата на Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация, предаде Greentech.bg.

Метанолът може да се използва като гориво за моторни превозни средства, както и в авиацията. За преработката на гумите се използва метод на парна газификация на гумите при температура от 700 градуса, при което се получава синтетичен газ. После се прави последващата му обработка до получаването на полезен продукт – метанол.

Според ръководителя на отдела за атомни електроцентрали и алтернативна енергия в Уралския федерален университет Сергей Шелейн, учените използват барабанен реактор за рециклиране на гумите, където метанолът може да се добива при високо налягане и температура. Количеството каучук, което се добива в инсталацията, достига 457 кг на час, а производството на метанол – до 328 кг / час.

-sponsored-

Учените отбелязват още, че използването на употребяваните гуми е от голямо икономическо значение, тъй като премахването на депата ще освободи големи площи, които понастоящем гумите заемат.

Виж и това