Вършец е топ дестинацията на НОИ за лечение и профилактика

533

Санаториумите във Вършец са най-предпочитаните от жителите на област Монтана, възползвали се от програмата за рехабилитация и отдих на Националния осигурителен институт. Втори по популярност е курортът Павел баня, показват данните на териториалната дирекция на НОИ в града на Огоста.

През миналата година 780 жители на областта са почивали по програмата, което с 12 повече спрямо 2017 г. Основната част от тях са работещи, а 22-ма пенсионери по инвалидност. 212 души са се лекували във Вършец. В климато-балнеолечебния хотел в Павел баня са били 149 човека. Почти толкова са ползвали през лятото намиращите се край Варна, Бургас, Несебър, Поморие и Балчик санаториуми, сочи статистиката.

Програмата за 2019 г. стартира на 28 март, съобщи директорът регионалната структура на НОИ в Монтана Иванка Димитрова.

Желаещите да се възползват от нея получават 10-дневен престой в санаториумите. Цената на нощувките, 7 лева дневно за храна и четири основни диагностични и терапевтични процедури на ден  се поемат от държавното обществено осигуряване, припомни Димитрова.

-sponsored-

Право на помощ за профилактика имат осигурените за общо заболяване, майчинство, трудова злополука и професионална болест. Необходимо е да имат осигурителни вноски за половин година непрекъснато, предхождаща месеца, през който желаят да проведат рехабилитацията. Програмата е допустима  и за хора с пенсия за инвалидност, които не са навършили пенсионна възраст.

Виж и това