Вижте кои храни да не ядем през лятото

23

Астрономическото лято настъпва и, ако сега сме решили да свалим малко килограми за топлите месеци, малко сме закъснели. Това обаче не е причина да посягаме към мазни и нездравословни храни – все още може да направим нещо са себе си това лято, дори то да се изразява в това да ограничим безполезни и суперкалорични храни. Ето някои, които да изхвърлим от диетата си това лято.

Чипс и други пакетирани снаксове
Чипсът няма общо с домашни пържени картофки (не че те са особено полезни). Готовите пакетирани храни обаче съдържат обилно количество сол, захари и консерванти – все съставки, които не искаме в тялото си.

Лучени кръгчета и други панирани зеленчуци
Зеленчуците са полезни – факт. Не и в този си вид обаче, когато биват потапяни в брашно (въглехидтрати!) и пържени в сгорещена мазнина (мазнини!). Получаваме ударна доза калории и нула витамини.

Салати с майонеза
Майонезените сосове са вкусни, а понякога могат да минат и за полезни (като домашното айоли, в което съчетаваме жълтъци и зехтин с чесън). Когато хапваме навън обаче, процентът да попаднем на майонезен сос, направен от прахчета и консерванти, е много голям. Да не забравяме и възможността за салмонела, която се развива от високите температури.

-sponsored-

Ледени коктейли
Instagram фийдът ни през лятото не може да мине без тях, но никой не казва и „мръсната им тайна“ – захар!

Миди
Както казва Антъни Бурдейн, миди се ядат само, ако си видял кога са ги хванали или ако познаваш готвача. В останалите случаи рискът от натравяне не е никак малък.

Домашна лимонада
Имаме предвид не тази, която сами си правим, а „домашната“ лимонада в хипстър заведенията. Освен лимон, в нея има и обилно количество захар.

Виж и това