Врачанският Балкан: Гледка, която спира дъха

277

Мечтали ли сте да се събудите сутрин и пред очите ви да се открие гледка, която спира дъха?! Сигурно ви се е случвало, неведнъж… Днес Lifebites.bg ще ви покаже една такава – тази над село Згориград, във Врачанския Балкан.

Гледка, която точно в тази си светлина, се открива пред погледите на малцина. За да я видите, няма как да резервирате хотелска стая. Защото такъв хотел не съществува! Трябва да си я “заслужите” – със здрава работа, умения и опит. Или да ви я подари някой, който притежава такива!

В случая това са четирима вдъхновяващи българи – Мартин Маровски, Григор Вътев, Виктор Варошкин и Руслан Вакрилов, които постигнаха и прославиха името на страната ни, завършвайки своята експедиция Dragon’s tail (Опашката на дракона) в Патагонските Анди.

Те осъществиха първото българско изкачване на връх Серо Торе, който е разположен на границата между Аржентина и Чили и е истинско предизвикателство дори за най-умелите катерачи.

Марто, Гришата, Виктор и Рус (както те самите се наричат) са опитни алпинисти с множество големи постижения и спиращи дъха екстремни преживявания зад гърба си. Така че това предизвикателство, колкото и трудно да е по принцип, се оказа по силите на нашите герои. То стана факт благодарение на непоклатимите им дух и воля, усърдните тренировки и сплотеност на екипа.

Очаквайте скоро интервюто, което алпинистите дадоха специално за Lifebites.bg и в което споделиха своите емоции и мисли по време на и след изкачването на заветния връх. А докато това се случи, вижте как премина част от подготовката на момчетата преди тяхното заминаване за Южна Америка. Останахме изключително впечатлени от кадрите, които те споделиха от пътешествието си нагоре по скалите около село Згориград, във Врачанския Балкан.

Автор на уникалните снимки е алпинистът Руслан Вакрилов, чието хоби, както ще забележите, са не само скалите и прекрасните гледки, които се разкриват докато се катериш, но и запечатването им в красиви фотоси и филми. Момчетата признават, че по време на този тур във Врачанския Балкан от който днес ви показваме снимки, са се сблъскали със скала, която има характер (както се смята и за целия Врачански регион и хората в него). Алпинистите се налагало да отделят по около 30 минути на болт.

Важното е, че скалата е страхотна и катеренето беше невероятно!” – споделят ентусиазирано те. Още страхотни снимки можете да разгледате на сайта на алпиниста-фотограф и оператор – Руслан Вакрилов.

Виж и това