Забраниха продажбата на фалшив модел на Range Rover в Китай

404

Китайски съд разпореди на местен автопроизводител да спре да продава копие на модела Range Rover Evoque в Китай, с което чуждестранните компании, въвлечени в съдебни спорове с местни производители, отбелязаха рядка правна победа.Съдът в Пекин разпореди на Jiangling Motors Corp. незабавно да спре да произвежда модела Landwind X7, след като реши, че компанията е изкопирала пет уникални характеристики от модела Evoque, обявиха от Jaguar Land Rover Automotive Plc.

Районният съд на Пекин също така е разпоредил на Jaguar Land Rover да бъде платена компенсация, информираха от компанията, без да назовават конкретна сума, информира Bloomberg.

Отношението на Китай към чуждестранната интелектуална собственост е ключов компонент от преговорите със САЩ.

Jaguar Land Rover, която е собствеост на индийския конгломерат Tata Group, обвини Jiangling, че е направила “копи-пейст”, след като моделът Landwind бе представен през 2014 г.

От Jaguar Land Rover обявиха, че решенито на съда е „първият случай, в който съдът подкрепя чуждестранна автомобилна компания“ и че това ще засили доверието на компанията относно инвестициите в Китай.

-sponsored-

Чуждестранни автопроизводители, като Honda Motor Co. и Porsche Automobil Holding SE, отдавна се оплакват, че моделите им са копирани от китайски конкуренти. Honda не успя да спечели делото си през 2004 г., след като обвини Shuanghuan Auto в това, че е изкопирала модела CR-V.

В същата година Honda спечели съдебно дело, с което бе забранено на китайска компания да продава мотоциклети с марката Hongda.

Виж и това