Започна поставянето на първите подземни контейнери във Враца

11

Първият контейнер за подземно монтиране във Враца вече е изграден, като съоръжението е поставено в района на бул. „Васил Кънчов“, до блоковете „Калоян“, съобщиха от местната администрация. 
Строително-монтажните работи продължават като до края на месец септември ще бъдат изградени още 4 подземни контейнери. Два от тях ще са в ж.к. „Дъбника“, срещу бл. №5, а останалите – в ж.к. „Река Лева“.


Вместимостта на всеки един съд е три пъти по-голяма, в сравнение с използваните в момента контейнери за битови отпадъци. Това означава, че един подземен контейнер може да побере отпадъците на три сегашните съдове за сметосъбиране.
Сметоизвозването на новите съоръжения ще се извършва със специализирана техника на ОП „БКС“.
Към момента има обявена процедура за избор на доставчик на още 15 подземни контейнери за битови отпадъци, които да бъдат разположени в жилищните квартали на Враца.


Успоредно с това, Враца и Мездра ще кандидатстват с проект по Норвежкия механизъм за закупуването на контейнери за подземно монтиране, които ще бъдат разположени около детски и учебни заведения и ще се използват за разделно събиране на отпадъците.
Основната цел при внедряването на системата за сметосъбиране, използвайки съдове за подземен монтаж е – намаляването на възможността за замърсяване около контейнерите и по-голяма ефективност при управлението на отпадъците.

Източник: BulNews.bg

-sponsored-

Виж и това