Защо езерото Хилиър в Западна Австралия е розово?

173

Езерото Хилиър в Западна Австралия не е от тези, които впечатляват с размерите (дължина около 600 метра и ширина около 250 метра) или разнообразните риби, които го обитават. То е уникално заради розовия цвят на водите му!

Хилиър се намира на остров Мидъл (най-големият в архипелага Решерш) и е в непосредствена близост до Тихия океан. Контрастът на синия океан и розовото езеро погледнати отвисоко се запечатва в спомените на всеки, имал възможността да види подобна красота. Достъпът до езерото е възможен само с въздушен транспорт, а туристическите посещения са ограничени с цел опазване на околната среда.

Езерото Хилиър се споменава за първи път от британския хидрограф Матю Флиндърс през далечната 1802 година. В средата на миналия век екип от учени изследвали водите му и търсели Dunaliella salina*. Според тях червеният пигмент, образуван от тези водорасли, бил причината за розовия цвят на езерото. Но за тяхно съжаление във водите на Хилиър нямало подобни микроводорасли.

Dunaliella salina* – едноклетъчно микроводорасло, което обитава много солени езера и морета.

-sponsored-

Преди няколко години езерото отново било изследвано и благодарение на съвременната техниката, която била използвана експертите разгадали тайната на Хилиър. Те установили, че розовият цвят се дължи на един от най-древните обитатели на Земята – халобактериите (известни още като екстремни халофили), обитаващи водни басейни с много високо съдържание на сол.

Как тези бактерии са попаднали в езерото?

Според учените екстремните халофили обитават езерото от началото на миналия век, когато около Хилиър се произвеждали кожени изделия.

Езерото е заобиколено от множество евкалиптови дървета, а водата му е напълно безвредна. За период от 6 години в началото на 20-ти век от Хилиър се добивала сол.

Но това езеро не е единственото с цветни води. Освен него има още няколко в Австралия, Хърватия, Боливия, Северна Америка и Танзания!

Виж и това